Konferencia SDKÚ o zahraničnej politike skončila prijatím vyhlásenia

29.07.2003 Celý región

Prijatie Vyhlásenia Slovenskej demokratickej a kresťanskej únie (SDKÚ) k základným aspektom Európskej únie (EÚ) považuje predseda tejto strany a slovenský pr...
Prijatie Vyhlásenia Slovenskej demokratickej a kresťanskej únie (SDKÚ) k základným aspektom Európskej únie (EÚ) považuje predseda tejto strany a slovenský premiér Mikuláš Dzurinda za hlavný výsledok konferencie v Prešove 12. júla. Išlo o programové fórum vybraných asi 300 členov SDKÚ z celej SR.

Dzurinda po skončení rokovania pred novinármi vyhlásil, že z dokumentu je zrejme, že SDKÚ má jasno v zahraničnopolitických otázkach. Okrem toho SDKÚ sa ním usiluje zachovať si postavenie lídra a garanta v integračnom procese SR. Vyhlásenie pomôže širokému spektru funkcionárov strany, poslancov jednotne vysvetľovať otázky členstva SR v EÚ.
Líder SDKÚ vo vystúpení pred účastníkmi konferencie povedal, že SDKÚ netrpí ilúziou štátu blahobytu. \"Nezabudli sme, čo to je zodpovedne gazdovať, \" dodal.

Podľa neho súčasné veľké pnutia v Rakúsku a Francúzsku sú dôsledkom realizácie takejto ilúzie. Daňová, dôchodková a sociálna reforma začatá v SR ukazuje, čo podľa Dzurindu musí prísť aj tam. \"Nevstúpime do únie dokonalí, ale prídeme schopní nielen počúvať, ale aj poradiť, \" poznamenal.

Vyhlásenie reaguje na aktuálne otázky fungovania rozšírenej zjednotenej Európy v piatich tematických celkoch - ústavná zmluva, charta základných práv EÚ, inštitucionálny rámec, ekonomické podmienky, spoločná zahraničná a bezpečnostná politika. Podľa dokumentu SDKÚ podporuje vytvorenie a schválenie ústavnej zmluvy, v ktorej členské štáty EÚ \"zostávajú primárnym článkom EÚ\". SDKÚ je za to, aby sa existujúce zmluvy primárneho práva EÚ zlúčili do jednej ústavnej zmluvy a je za \"priznanie právnej subjektivity EÚ\".

V súčasnosti SDKÚ považuje zmluvy o založení Európskeho spoločenstva za dostatočný právny základ na uplatňovanie ochrany základných práv a slobôd jednotlivca. Strategickým záujmom SDKÚ po rozšírení EÚ je \"udržať rovnováhu\" medzi troma základnými inštitúciami EÚ, t. j. Európskym parlamentom, Európskou radou a Európskou komisiou. Vytváranie nových inštitucionálnych pozícií by \"narušilo túto krehkú rovnováhu\". Zachovaný by mal byť aj princíp \"1 krajina - 1 komisár\".

Minister zahraničných vecí Eduard Kukan na konferencii vyhlásil, že zvyknúť si na úlohu riadneho člena Európskej únie (EÚ) bude hlavnou úlohou v tretej etape moderných dejín slovenskej zahraničnej politiky.
Podľa neho Slovensko sa už ukázalo ako spoľahlivý, zásadový a konštruktívny partner, preto nie je potrebné podliehať skepse z malosti SR. \"Nie sme malí, preto nebuďme ustráchaní, prikrčení, \" povedal. Pre neho samotného je Dánsko inšpiráciou ako má približne taký štát ako SR pôsobiť v rozšírenej Európe.

SR si bude presadzovať v EÚ \"svoje\" nie búchaním do stola, ale silou argumentov. Podľa Kukana nemôže nikto vidieť Slovensko v polohe tichého prísediaceho. Navyše členské krajiny Vyšehradskej štvorky, zoskupenia, o ktorom Kukan vyhlásil, že by malo naďalej efektívne fungovať, budú v EÚ mať dokopy toľko hlasov ako Nemecko a Francúzsko spolu.
Kukan vyjadril názor, že SR môže získať v EÚ veľa zo svojej východnej politiky, zameranej na Ukrajinu a Rusko.
Šéf slovenskej diplomacie ako kandidát SDKÚ do volieb prezidenta SR sa poďakoval účastníkom konferencie za dôveru, ale aj za ponuky na spoluprácu počas predvolebnej kampane. Povedal, že ich využije.
(jj)
 

Vyberte región